logo címer

Thuri György Gimnázium

és Alapfokú Művészeti Iskola
Üdvözöljük iskolánk honlapján!

Határtalanul – Kirándulás Erdélybe

 • 2016. május 17. kedd, 17:50:07 Szvitek Miklós

  Iskolánk, a várpalotai Thuri György Gimnázium a tanév során elhatározta, hogy szeretne részt venni a Határtalanul programban. A Rákóczi Szövetség segítségével sikerült partneriskolát találni: a tordai Jósika Miklós Elméleti Líceummal vettük fel a kapcsolatot. A magyarországi koordinátor Hajduné Tránszky Zita tanárnő, az erdélyi koordinátor Józan Erzsébet tanárnő lett. Hosszas egyeztetések és előkészítés után 2016. április 03-án indult 35 tanuló és négy kísérőtanár Várpalotáról Tordára. Odafelé megálltunk Nagyváradon, Erdély kapujában, a Király-hágónál, valamint Csucsán és Körösfőn. Estére értünk Tordára.

  Erdélyben közös programokon hamar megismerkedtünk vendéglátóinkkal. Nagyon jó, tartalmas kirándulásokon vettünk részt. Színvonalas előadásokat tartó idegenvezetőink által megismerkedtünk Torda, Kolozsvár, Torockó, Nagyenyed és Gyulafehérvár kulturális és történelmi emlékeivel. Emlékezetes látogatást tettünk a tordai sóbányában és a kirándultunk a Tordai-hasadékban, valamint a kolozsvári Állami Magyar Színházban Csehov Hattyúdal című felejthetetlen darabját is megnéztük. Nagy érdeklődéssel hallgattuk egy tordai muzeológus a tordai fazekasságról szóló előadását.

  A közös esti programokon megismerkedtünk a tordai mézes pogácsa elkészítésének titkaival és jókat beszélgettünk, táncoltunk együtt.

  Jó volt látni, hogy a hét végére, annyira összebarátkoztunk, hogy már-már nehézkessé vált az elválás.

  A tordaiak április 17-én érkeztek - ugyanúgy 35 tanuló és négy tanár. Tanulóink már nagyon várták őket. A kimaradt egy hét folyamatos facebookozással telt el.

  Az erdélyiek is bejárták a környékünket: megismerkedtek Várpalotával, voltak Veszprémben, Sólyon, Tihanyban, Székesfehérváron, Pákozdon. Balatonfüreden városnéző vonatoztak, Velencei-tavon pedig hajókáztak. Kirándultak a Gaja - patak völgyében, hazafelé pedig meglátogatták a Zirci Ciszterci Apátságot és a Pannonhalmi Bencés Apátságot.

  Esténként különböző kézműves programokat szerveztünk számukra és nagy sikerrel léptek fel egy népdalcsokorral a gimnáziumhoz tartozó zeneiskola műsorában. Előadást szerveztünk számukra a várpalotai bányászat történetéről és látogatást tettek Papp János várpalotai festőművésznél.

  A hazautazás előtti estén egy játékos vetélkedőt szerveztünk, melyen a tordai és a palotai tanulók számot adhattak az Erdélyben és a Magyarországon hallottakról és látottakról.

  Jó volt érezni, hogy a várpalotaiak és a tordaiak napról-napra közelebb kerültek egymáshoz, a történelmi döntések és a határok nem választják szét e két közösséget.

  Úgy gondoljuk, hogy a Határtalanul program nagyon jó lehetőség volt arra, hogy a közös kulturális kincseinket együtt fedezzük fel, továbbá beleláthattunk a határon túli magyarok hétköznapjaiba, problémáikba, a határon túliak padig betekintést nyerhetnek az anyaország életébe.

  Bízunk benne, hogy ez a kapcsolt itt nem fog véget érni.

  Szvitek Miklós (kísérő pedagógus)

  Nyertes Határtalanul! pályázat
  Lezajlottak a Határtalanul! program előkészítő órái


  Határtalanul! program videó

Hivatalos közlemények

Beiratkozás

Felvételi jegyzék

Ideiglenes felvételi jegyzék

Projektcímek 2021/22

Esemény­naptár