logo címer

Thuri György Gimnázium

és Alapfokú Művészeti Iskola
Üdvözöljük iskolánk honlapján!

Petrozsényben jártunk

 • 2019. március 1. péntek, 14:50:00 Bakonyi Borbála

  A Thuri György Gimnázium delegációja Romániába, Petrozsény településre kapott meghívást 2019. január 31 - február 3. között. Iskolánkat hat tanuló (Deme Aida és Enyedi Vivien 10.A, Papp Máté és Szili Cintia 11.A és Barua Natália és Felnagy Gitta 11.B osztály) és egy kísérő (Bakonyi Borbála) képviselte a testvértelepülésen.
  Megérkezésünkkor a város közelében lévő Bolii-barlangot tekintettük meg, majd Alexandru Lautaru intézményvezető irányításával a Mihai Eminescu Főgimnáziumot. A gimnáziumban a robotika szakkörösök bemutatták, mivel készülnek egy nemzetközi versenyre. Az Avram Stanca Általános Iskola Magyar Tagozata is vendéglátónk volt: ők vártak bennünket finom étkezésekkel, a csoport egy részét szállással, farsangi bemutatóval és sok-sok szeretettel.

  A Polgármesteri Hivatalban is járt a magyar csapat. Egy éve írtuk alá ugyanezen a helyen az együttműködést a Mihai Eminescu Főgimnáziummal, és ez volt a diákok első személyes találkozása. A Líceum tanulóival együtt megnéztünk egy érdekes kiállítást, amely a kommunizmus karikatúrája számtalan kiállítási tárggyal. A közös nyelv a gimnazisták számára az angol, és – mivel a petrozsényi családoknál laktak a diákok – volt elegendő alkalom gyakorolni.

  Utunk második felét a Paring hegyen töltöttük 2000 m felett, egy méteres hóban. A szikrázó napsütés és a hó a gyerekkorunkba varázsolt vissza bennünket. Szánkózásra is volt alkalom, a szállást pedig libegőn tudtuk csak megközelíteni, de ezt egyáltalán nem bántuk. Egy angol nyelvű workshop keretében a gimnazisták a két ország közötti kulturális hasonlóságokat és különbségeket vitatták meg.

  Utazásunkat a petrozsényiek Várpalotára történő meghívásával és persze rengeteg szép élménnyel zártuk.

  Bakonyi Borbála
  szervező


Hivatalos közlemények

Beiratkozás

Felvételi jegyzék

Ideiglenes felvételi jegyzék

Projektcímek 2021/22

Esemény­naptár