logo címer

Thuri György Gimnázium

és Alapfokú Művészeti Iskola
Üdvözöljük iskolánk honlapján!

Terepgyakorlat a Koloska-völgyben és Balatonfüreden

 • 2019. május 20. hétfő, 0:00:00 Szondáné Kovács-Molnár Márta

  A Balatonarács végén található Koloska-völgyi tanösvényt jártuk be a 4 órás túrán. Elemeztük a Koloska-patak évmilliók alatt kialakuló eróziós folyamatát a pannon kőzetekben. A Péter-hegyen álló Jókai-kilátóból körpanorámán élvezhettük a balatoni riviéra látványát. Az ösvény védett, ritkás, molyhos tölgyerdőben vezet fel a hegyre a Koloska-patak mentén. Itt is remeték lakhattak, s nevük „barát”-ként hagyományozódott a helyiek közt, a hely pedig kolostor, kolostorka, koloska néven rögzítődött. Az északról nyitott és a Balatonra nyíló völgyön áthatoló északi, északkeleti szél Balatonfüred levegőjét tisztítja.

  A Tamás-hegy tetején a korlátokkal védett kilátópont, a Koloska-szikla, 50 m magas. A jól kiépített falépcsők biztonságosnak tűnnek, de a nyirkos, esős időben eléggé csúszott. A fahatár felé nyúló Jókai-kilátóról a teljes körpanorámában még a várpalotai Baglyas-hegy is feltűnt

  A márga és a mészkő határán előtörő meleg vizek gömbfülkéit tanulmányoztuk a Lóczy-barlangban. A barlang neve a Balatonarácson elhunyt, eltemetett és a szervezett barlangkutatásért sokat tett Lóczy Lajos emlékét őrzi. Kőbányászat során, 1882 októberének végén fedezték fel. Az1894-ben feltárt és 1934-ben megnyitott barlang jelentős turisztikai célpont. Az elzárt bejárati kürtőjét Kéry Gábor tette újra járhatóvá. 140 méter volt az ismert járatok hossza. 1982-ben a genetikai és a morfológiai értéke miatt fokozottan védett barlanggá minősítették.

  A tiszta időben szép volt a Tihanyi-félsziget mentén hajózni és megismerni a Balaton kialakulását. A tó legmélyebb pontján haladtunk át.

  Balaton vízszintje kiemelkedően magas a sok csapadéknak köszönhetően. Valószínűleg szükség lesz a siófoki zsilip megnyitására.


Beiratkozás

Felvételi jegyzék

Ideiglenes felvételi jegyzék

Projektcímek 2021/22

Esemény­naptár